29 Kasım 2014 Cumartesi

Kiralık Arac ile Dublin'de kaza olursa ...

Kasım ayında gelecek misafirlerimiz için önceden rezervasyonumuzu yaparak SIXT fırmasından 6 günlük araç kiraladık. 6 gün boyunca gezdik, 1200 km yol kat ettik ve 18 kasım da arabayı teslim etmeye götürürken kazamızı yaptık :)

Kiralık aracınızı deposu dolu aldığınız için gene deposu dolu olarak teslim etmeniz gerekir. Biz de son olarak benzin istasyonuna girdik. İstasyon çıkışında sonradan solumuza gelip duran jipin sağ ön tekerine tamponumuzu çarptık. Şanslıydık ki ne karşı taraftaki tek yolcu olan sürücüye ne de bana veya eşime birşey olmadı. Olayı tampon kırılması ve kaporta çizikleri ile atlattık. Yaralanmalı bir durumda süreç bambaşka işliyordur sanırım.

Türkiye'de bile başımıza başkasının aracına çarpmakla ilgili bir kaza gelmemişti ki İrlanda da süreci hiç bilmiyorduk. Biraz uğraşarak, panik olarak epeyce de para ödeyerek öğrendik süreci. Çarptıklarımız anlayışlı ve kibar insanlardı, bizi zorlayıp sorun çıkarmadılar.

- İlk çarpmadan sonra iki aracı da kesinlikle hareket ettirmeden araçtan inin. İlk çarpışma sonrası durumun fotoğrafını çekin, mümkünse olay mahalinin neresi olduğu da fotoğraflardan anlaşılsın. Sonra en uygun şekilde iki aracı birbirinden ayırıp uygun bir kenara çekin.

- Kiralama şirketinin size verdiği acil durum numarasını arayın hemen. Hele de bizim gibi mesai saatleri dışındaysanız, ulaşması zor, doğru kişiyi bulması zor derdini anlatması zor ama sabırla konuşup olayın nasıl olduğunu anlatıp onlardan bilgi almalısınız. Plakanızı söylemenizi isteyecekler. Bizim son günümüzdü, kaza sonrası arabayı teslim etmeye götürdük, birkaç günümüz daha olsaydı senaryo farklı gelişebilirdi.

- Çok çok bariz bir şekilde siz çarpmış olsanız bile asla hatanın sizde olduğunu kabul etmeyin. Doğrudan hatayı kabul etmeniz sizi sigorta karşısında zor duruma sokar. Garda'yı arayın ve bekleyin. Suçun kimde olduğu süreç içerisinde netleşecektir, siz karar vermeyin. İrlanda'da Türkiye'den alışık olmadığımız farklı kurallar olabiliyor.

- Çarptığınız araç sürücüsü ve yakınlarına "ben çarptım hata benim" gibi söylemlerde bulunmayın :) Şanssız bir gun, polisi bekleyelim demeyi tercih edin.

- Araçlar ayrılmışken tekrar her iki araçta da hasarlı yerlerin fotoğraflarını çekin. Karşı aracın sigorta bilgilerini, sürücünün adı, soyadı, adresi, telefonu gibi bilgilerini alın. İsterse sizinkileri de verin. İtiraz etmenize gerek yok, polis geldiği zaman zaten ilk olarak her iki tarafın bilgilerini birbirlerinin almasını sağlayacaktır.

- Polis geldiğinde onun talimatlarına göre doğru şekilde anlatırsınız. Ancak polisin hangi Garda ofisinden geldiğini sorup not edin.

- Aracınızın trafiğe çıkmasını engelleyecek bir hasarınız yoksa, polis aracı götürmenize izin veriyor.

- Aracı teslim noktasına getirdiğinizde, görevliyle beraber tekrar kontrol edin hasarı.

- Eğer tam sigorta taptırdıysanız, kiralarken bıraktığınız depozito yanacaktır. (SIXT de biz 150 euro depozito vermiştik. )

- Kazayla ilgili kağıtlar, formlar doldurmayı unutmayın. İrlanda usulü acele etmeyin. Formları doldururken, olayı anlatıp çizimini yaparken vs hiç acele etmeyin. Sakin sakin düşüne düşüne ilerleyin, aceleniz yok :)

- Görevliden bundan sonraki yapacağınız ödemelerinizi öğrenin. Size söylediği ve daha önceden duymadığınız ödemeler için mümkünse sözleşmeye bakmaya çalışın. Israrla tekrar tekrar bütün yapacağınız ödemeleri sormalısınız ! Bizim ısrarlı sorularımıza rağmen görevli bizi eksik bilgilendirdi ve ertesi sabah hesabımızdan 500 euro çekilmiş olarak güne başladık.

- Karşı tarafa verilen en ufak hasar için bile sizden direk 500 euro ödeme alınıyormuş. Bu arabayı kiralarken genel olarak okunmayan o 20-30 sayfalık sözleşmede yazıyor. Sadece kendi aracımıza zarar verseydik 150 euro ile kurtulacaktık, ancak başka bir araca daha zarar verdiğimiz için 500 euro daha ödemek gerekti. Bu haksızlık gibi geliyor bana çünkü karşı tarafın hasarı henüz belli değil, kimin sigortasının neyi ne kadar karşılayacağı belli değilken direk para almamalılar.

Hatırladığım ve birazda çarpan kişi olarak olayın şoku ile yaşadıklarımızı yazmaya çalıştım.

Kazasız belasız gezmeler dileğiyle :)

1 yorum:

  1. Karsi tarafin sigortasi bir sey odemez hatali tarafin sigortasi karsiyi ve kendini oder eger full sigortaysa third parts sigortaysa sadece karsi tarafi oder kendini odemez at arabayi cope gitsin yada cebinden oder yaptirirsin arabayi island add hatali taraf oder her zaman

    YanıtlaSil